1 2 3 4 5 6
Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.

CALCARUL S.A. - Trecut și prezent

Din punct de vedere istoric, societatea a acumulat o existenţă de peste 100 de ani, raportat la care, perioada ultimilor cinci ani reprezintă de departe cel mai important şi mai consistent interval de existenţă, concretizat prin schimbări pozitive, dezvoltare şi succes.

Strict cronologic, pe amplasamentul actual al incintei centrale a firmei s-a aflat Furnalul de Var Pojorâta, societate înfiinţată de către omul de afaceri austriac Erwin Guingold, în anul 1910; meritul lui Guingold, ca şi al altor colonişti austrieci din acea perioadă, constă în a fi descoperit şi a fi pus în exploatare zăcământul de calcare de la Botuş – Fundu Moldovei, de a fi construit şi exploatat furnalul de calcinare din Pojorâta pentru obţinere de var bulgări, respectiv var stins în pulbere şi pastă.
În această formă unitatea a funcţionat până în anul 1949 când, în urma naţionalizării, este preluată de către Consiliul Popular Suceava - Direcţia Industriei Locale prin Întreprinderea de Industrie Locală - Rarăul Câmpulung Moldovenesc, structură care o administrează până în anul 1957; din acest moment ea trece în subordinea Întreprinderii de Exploatare şi Industrializare a Agregatelor Minerale de Calcar, I.E.I.A.M.C. Roman: în toată această perioadă calcarul a fost exploatat şi prelucrat pentru obţinerea de var, piatră brută şi spartă şi ca amendament agricol.

Din anul 1957 până în anul 1995, unitatea a aparţinut de Combinatul Minier Suceava – Gura Humorului, ca subunitate de administrare regională a activităţilor miniere şi mineralurgice, operată de către Compania Naţională a Minereurilor Preţioase şi Neferoase – REMIN SA Baia Mare.


În forma sa actuală, societatea Calcarul SA a fost înfiinţată în anul 1995 prin Hotărârea Guvernului României nr. 694/1994, ca urmare a externalizării Secţiei Miniere Pojorâta din cadrul organizatoric al Sucursalei Miniere Gura Humorului (fostul Combinat Minier Suceava).

 

Structura actuală de funcţionare a fost consfinţită în anul 1999 ca urmare a privatizării efective, anume unitatea fiind cumpărată de către Asociaţia Salariaţilor şi Membrilor Conducerii şi acţionari ai Programului de Privatizare în Masă.
Începând din primăvara anului 2008, se structurează grupul de firme Calcarul, în urma achiziţionării – în calitate de unic acţionar – de către compania Calcarul SA Pojorâta a companiei Doxar SRL Gura Humorului, fost competitor local în domeniul prelucrării superioare a lemnului, agent economic specializat în construcţii din lemn.

Societatea este angrenata incepand din anul 2009 in realizarea unui complex modern de agrement, cu dotari de ultima generatie, amplasat in municipiul Campulung Moldovenesc, complex constituit din baza sportiva, sala fitness, piscina, sauna, restaurant si bar , complex ce urmeaza a fi dezvoltat in anii urmatori prin infiintarea unei capacitati moderne de cazare precum si demararea construirii unei noi baze in zona Delnita, Fundu Moldovei.

Incepand cu anul 2011 societatea isi dezvolta capacitatea in domeniul lucrarilor de constructii, intretinere si reparatii infrastructuri rutiere, poduri, podete, terasamente, impietruiri, plombari cu mixturi asfaltice, ziduri de sprijin si captusire, sisteme de descarcare pluviala (santuri si rigole carosabile), lucrari de drenaj, lucrari de constructii, reparatii si amenajari hidrotehnice, degajari si recalibrari de albie, aparari si consolidari de maluri si cursuri cu structuri, retele de alimentare si distributie apa si canalizare-epurare ape uzate, lucrari de constructii civile si industriale.  


Misiunea companiilor grupului nostru constă în a activa ca un partener competitiv şi credibil în următoarele domenii de activitate:
- domeniul activităţilor de exploatare si prelucrare a resurselor minerale
- domeniul activităţilor de transport specializat agregate minerale
- domeniul activitatilor de productie si transport a mixturilor asfaltice
- domeniul activitatilor de productie si transport a betoanelor si mortarelor din ciment
- domeniul activităţilor de servicii auxiliare
- domeniul producţiei si montaj al sistemelor de pavaj din beton vibropresat.
- domeniul lucrărilor tehnico-edilitare
- domeniul lucrarilor de constructii civile.
- producţia şi construcţia de case şi structuri din lemn
- producţia de kit-uri utilitare şi estetice
- domeniul turismului si a activitatilor de agrement turistic.


Din galeria foto